S námi se na dovolené neztratíš
Dovolená v Ománu
0:00 / 1:30

Jak si vyřídit vízum do Ománu on–line

Jsem David a hledám pro vás zajímavé akce na zájezdy a píši praktické tipy před dovolenou. Počasí, pláže, výlety a další informace, které chcete vědět před nákupem zájezdu.

Před svou dovolenou v Ománu neopomeňte povinnost si vyřídit turistická víza. Bohužel od března roku 2018 zavedla Ománská královská policie povinnost mít vyřízená víza ještě před odletem, a to prostřednictvím internetového portálu evisa.rop.gov.om. Pojďme se podívat na to, jak si ománské vízum z domova zařídit.

Druhy víz

Ománská víza lze dělit na několik možných kategorií dle požadovaného uplatnění. Nejčastěji se jedná o následující typy lišících se délkou pobytu a cenou. V závorce je uveden kód druhu víza, který se vám bude hodit při vyplňování žádosti.

  • Turistická víza do 10 dní pobytu (26A)
  • Turistická víza do 30 dní pobytu (26B)
  • Tranzitní víza do 3 dní pobytu (23B)
  • Dubaj–Omán společná víza do 21 dní pobytu (21A)

Vydaná cestovní víza mají platnost jeden měsíc, čili žádejte o vízum méně než jeden měsíc před odletem, ale zároveň alespoň jeden týden předem, abyste měli jistotu úspěšného zpracování a schválení víz.

Při případném překročení povolené délky pobytu se hradí pokuta 10 OMR za každý další den.

Cestovní pas musí být platný alespoň 6 měsíců od data vstupu do Ománu.

Víza do Ománu při cestách z Dubaje

Pokud plánujete navštívit Omán při vašem pobytu v Dubaji, máte možnost využít bezplatných víz. Povinností je mít platné vízum z Dubaje pro dalších 21 dní a vstoupit do Ománu skrze pozemní přechod Al-Wajajah, letiště nebo přístav v Maskatu.

Kolik stojí vízum do Ománu

Pro krátkodobé pobyty v Ománu můžete zvolit ze dvou typů víz lišících se délkou pobytu a jejich ceny. Pro nejčastější týdenní pobyty uplatníte vízum levnější, a to za zhruba tři sta korun v závislosti na aktuálním kurzu vůči ománskému rijálu.

  • Turistická víza na 10 dní za 5 OMR (300 Kč)
  • Turistická víza do 30 dní za 20 OMR (1 200 Kč)
  • Transitní víza do 3 dní za 5 OMR (300 Kč)
  • Dubaj–Omán společná víza do 21 dní jsou zdarma

Jak vyplnit žádost o ománská víza

Na webových stránkách evisa.rop.gov.om se musíte nejprve registrovat. Systém vás sám vyzve po kliknutí na „Apply for a tourist visit visa“ nebo jednoduše klikněte na „Register as user“.

Jakmile budete registrováni, dostanete se do administrativního prostředí, kde najdete v postranním panelu tlačítko Apply for visa a následně Apply for unsponsored visa.  V dalším kroku vyplňte státní příslušnost (Czech republic / Slovakia) a zaškrtněte No u dotazu, zda jste residentem v GCC oblasti.

Nyní vyberte typ víza o který budete žádat on–line a pokračujte vyplňováním potřebných údajů.

Budete také potřebovat scan vašeho pasu a fotografii. Stačit bude vyfocení mobilem před bílou zdí.

Následně stačí zaplatit poplatek 5 nebo 20 ománských rijálů a je hotovo. Potvrzenou žádost o vízum, která vám dorazí na email, si vytiskněte a vezměte s sebou na letiště.

Vízum po přistání na letišti

Oficiální informace i zkušenosti cestovatelů říkají, že po dobu nezbytnou k plynulému přechodu na on–line zpracování žádostí bude možné získat víza též po příletu na mezinárodním letišti v Muscatu a Salalahu.

Ovšem nikde není uvedeno, do kdy bude platit přechodné období a proto doporučuji na tuto variantu nespoléhat a vyřídit si víza do Ománu již z domova.

Víza při přestupu v Ománu

Četné dotazy směřují i na otázku, zda jsou potřebná víza při transitu na letišti v Maskatu a letech s Oman Air? Nejsou potřeba.

Přestup na letišti za předpokladu, že nebudete letiště opouštět a počkáte v transitní hale na váš další let, je v rámci mezinárodního prostoru, kam víza nepotřebujete.

Jak si vyřídit vízum do Ománu on–line
4.2, hlasů: 13

Naposledy aktualizoval David dne .

Chcete taky letět k moři? Chci! Ukažte mi nejlevnější zájezdy →

Otázky a odpovědi (75 komentářů)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *